Deze week elke werkdag één indicator die non-routine gedrag helpt ondersteunen.
Vandaag de Time-to-innovate. Een indicator die het proces van vernieuwen helpt verkorten waardoor professionals sneller nieuwe ideeën kunnen vinden en toepassen.
—
Innovatie. Het verschil tussen overleven en leiden. Time-to-innovate gaat over de snelheid waarmee nieuwe ideeën werkelijkheid worden en je organisatie vooruitstuwt. Hoe sneller je innoveert, hoe sneller je je concurrentie voorbijstreeft. Veel ideeën, sneller ingezet en toegepast..
Waarom het ertoe doet
Het vinden van één succesvolle innovatie vraagt gemiddeld zo’n 60 ideeën. Hoe sneller je veel ideeën genereert, hoe sneller je innoveert. Wachten op dat ene briljante idee of een briljant innovatieproces optuigen is niet genoeg – je moet een cultuur van voortdurende creatie en vernieuwing stimuleren. Dus voordat je aan die ene innovatie aandacht gaat geven, processen gaat inrichten, zorg dat je die 59 andere ideeën, gekke ideeën, onhaalbare ideeën, onbetaalbare ideeën eerder al samen hebt benoemd, bedacht, besproken. Doe je dat niet is de kans groot dat je dat ene briljante idee niet gaat vinden. Oftewel zorg dat je proces van ideation op orde is. Clay Shirky, NYU professor heeft een deel van zijn lab hierop ingricht. De vragen: Waartoe dient dit? Wat levert het op? Wat gaat het opleveren op termijn? zijn verboden.
Maatregelen om de Time-to-innovate te verkorten
- AI als innovatiepartner
AI kan patronen in data herkennen die menselijke ogen missen en zo nieuwe invalshoeken bieden. Door ideeën te analyseren, te clusteren en zelfs nieuwe mogelijkheden voor te stellen, kan AI het innovatieproces / ideationproces helpen versnellen. Het is ook de motor achter veel-ideeën generatie, zodat teams direct met de beste opties aan de slag kunnen. - Creatieve teams
Technologie is krachtig, maar creativiteit blijft menselijk. Teams moeten worden gestimuleerd om vrij te denken en risico’s te nemen. Fouten maken is essentieel voor innovatie. Zonder mislukkingen, geen leerproces. Creëer een omgeving waar falen een stap naar succes is en ideeën in elke fase welkom zijn. Veel ideeën genereren vergroot de kans dat je dat ene idee vindt. - Instant toegang tot ideeën
De juiste tools kunnen ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie toegang heeft tot ideeën en input kan geven. Innovatie versnelt wanneer er een continue stroom van ideeën beschikbaar is. Denk aan brainstormplatforms of interne hackathons waar iedereen – van junior tot senior – kan bijdragen. Maak het ook divers, inclusief en laat zo veel mogelijk mensen meedenken, de portier, de beveiligers, de catering, de postman, de baas, de opperbaas, de sollicitant, de oudgediende. - Iteratief leren
Innovatie is niet lineair. Je moet voortdurend experimenteren, falen, leren en opnieuw proberen. Hoe sneller je leert, hoe sneller je innoveert. Bouw een cultuur waarin kleine experimenten worden aangemoedigd en gefaald wordt op weg naar verbetering.
Innovatie in een stroomversnelling?
Meer ideeën, sneller verwerkt. Time-to-innovate verkorten betekent dat je creativiteit en technologie hand in hand laat gaan, en durft te leren van fouten, dwalingen en gekheid. De snelste organisaties innoveren continu, leren direct en verbeteren onderweg. Iemand die daar ook veel van weet is Tiny van Dulmen. Op zijn website is veel te vinden over hoe je leert. Hij geeft ook mooi aan dat hij geen problemen oplost, maar het denken en leren oplost, zodat je zelf je problemen kan oplossen.
Morgen de laatste: Time-to-act – hoe organisaties directer en sneller beslissingen nemen en wat dat betekent voor hun slagvaardigheid.