Stop doelen

We zijn getraind om doelen te stellen, ze op te schrijven, misschien zelfs wel op te hangen zodat je er iedere dag aan herinnerd wordt. Je creëert als het ware een finish-lijn. Maar dit heeft een groot nadeel: misschien haal je die finish wel, dus stop met het stellen van doelen.

Een doel is een soort finish-lijn aan de horizon waarvan je nu denkt dat je daar uit moet komen. Het probleem is echter dat de wereld veranderd is tegen de tijd dat je bij de finish aangekomen bent. Er zijn nieuwe ontwikkelingen geweest die je niet had voorzien. Dat kunnen veranderingen zijn in je persoonlijke situatie of in je omgeving en waarschijnlijk zelfs beide.

Focussen op doelen zorgt ervoor dat je niet bereikt wat je eigenlijk had willen of kunnen bereiken. Emmanuel Acho (voormalig professioneel amercian football speler) zegt dat in zijn Ted-talk heel treffend:

Het halen van een doel is eigenlijk je straf
voor het zetten van dat doel.

Waarom zou je je laten beperken door een vastgesteld eindpunt? Bedenk liever wat je bedoeling is. Dus niet “ik wil over 9 maanden binnen 3 uur een marathon kunnen lopen” maar “ik wil de beste hardloper worden die ik kan zijn”. Misschien past daar die marathon in en misschien kun je wel veel meer of minder. Stop met het beperken van je mogelijkheden door het stellen van doelen en focus op je bedoeling!