Maak je niet druk!

Sinds een paar maanden rij ik (Patrick) elektrisch. Dat was natuurlijk vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook heel erg uit nieuwsgierigheid. Wat brengt elektrisch rijden mij, en wat geef ik ervoor op? Ik dacht dat ik me vooral druk zou maken over op tijd opladen en ‘het halen van mijn bestemming’. Afgelopen week kwam ik thuis na een skivakantie in Frankrijk met mijn vrouw en drie kinderen. Ik weet nu wat het rijden van een Tesla mij vooral brengt: onthaasting.

Over heel veel dingen hoef ik namelijk niet meer na te denken. Het rijden is supercomfortabel. De auto beschikt over een heel constant vermogen, dus een helling neemt ie net zo makkelijk als de snelweg. Remmen hoeft bijna niet meer: het gaspedaal iets minder indrukken is voldoende. En vooral handig: ik vertel de auto waar ik heen wil, en hij geeft aan waar onze eerste stop is om weer op te laden. Zelfs de auto vindt: na stap 1 komt stap 1 😉

En op deze manier halen we heel veel haast-gevoel uit onze reis. De terugreis bijvoorbeeld zijn we om half zes in de ochtend begonnen. Rond half acht zijn we gestopt om wat te ontbijten. Op ons gemak, want de auto heeft tijd nodig om op te laden. Maar wat een stress, drukte en haast in het hotelrestaurant om ons heen! Gezinnen op weg naar of terugkomend van vakantie, die gehaast een croissant naar binnen duwen en koffie en jus d’orange half laten staan. Snel snel, voordat we in de file komen. Opschieten, want anders komen we te laat aan. Nu weg, want stel je voor….

De auto heeft mij geleerd (of gedwongen?) om niet meer in die haast-stand te staan. Om mij over te geven aan de tijd die de reis duurt, waardoor het uiteindelijk niet meer uitmaakte of we nu reden of stilstonden. Ja, we hebben er veel langer over gedaan, maar toch voelde het niet zo. De reis was echt onderdeel van de vakantie. We hebben ons uiteindelijk zestien uur en bijna 1200 km niet druk gemaakt. Dat kon ook sneller, 13 uur zou ook haalbaar moeten zijn, maar dit voelde nu prima. Op naar de volgende reis!

2 antwoorden op “Maak je niet druk!”

 1. “Over heel veel dingen hoef ik namelijk niet meer na te denken”
  Goed bezig, zullen we het denken dan maar helemaal aan een paard overlaten ?

  En niet haasten ?
  Hoeveel kilometers heeft u in totaal gereden en hoe vaak/hoelang heeft de auto aan de stekker moeten staan.
  Ik kan me er geen voorstelling van maken, bedoelde u nou dat de mensen met een verbandingsmotor stonden te stressen ?
  Normaal kunnen deze mensen een paar honder kilometer verder rijden, dus wie bent u daar nu precies tegengekomen ?

  Kom eens met wat feiten en gegevens ?
  Hoeveel kilometer per jaar rijdt u, en hoeveel banden/fijnstof heeft u geproduceerd.
  Heeft u de reis wel eens met een caravan gereden, zoja… hoe vaak moet de auto opgeladen worden.
  Komt u nog toe met uw 3 weken vakantie en heeft u in uw vakantie nog tijd gehad om de bloemetjes en bijtjes te onderhouden en water te geven in en om het huis ?
  Of komt u op zondag terug om op maandag weer te gaan werken ?
  Vragen, vragen….

  Dit is dus typisch een voorbeeld van iemand die het denken aan anderen over laat, en niets meer is dan een advertisement, voor electro auto’s
  Een beetje wis en natuurkundig relativeren is kennelijk voor veel mensen al te moeilijk.
  Daar komt bij dat dit mijn 1e keer is dat ik op vrijdenkers,nl ben, en me dit zwaar tegenvalt, dat zoiets gepubliceerd wordt gegtuigd alleen al van het betreffende niveau.

  De auto heeft me geleerd, tjonge tjonge tjonge, ga alstjeblieft weer naar school.
  Wat een onzin.

  1. Hallo Flip, allereerst dank je de moeite genomen hebt om zo’n uitgebreide reactie te schrijven.

   Ik begin deze blog met de opmerking dat ik vooral ook nieuwsgierig ben naar hoe anders elektrisch rijden nu eigenlijk is. Ik probeer daarna iets te delen van wat het mij mij gedaan heeft. Daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Het blijft mijn persoonlijke ervaring, maar wellicht geeft het wel nieuwe/andere inzichten voor anderen.

   Juist door nieuwe dingen te doen leer ik iedere dag weer opnieuw anders naar dingen te kijken, anders over dingen na te denken en zo iedere dag opnieuw weer bij te leren.

   Die ervaringen delen we regelmatig in verschillende blogs, wellicht dat een van de andere blogs je wel brengt wat je zoekt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *