Julie Yip-Williams: “Ik heb geen antwoord op de vraag waarom, althans niet nu en niet in dit leven. Maar ik weet wel dat er ongelooflijke waarde schuilt in pijn en lijden, als je jezelf toestaat het te ervaren, te huilen, verdriet en rouw te voelen, pijn te hebben. Loop door het vuur en je zult aan de andere kant tevoorschijn komen, heel en sterker. Dat beloof ik. Uiteindelijk zul je waarheid, schoonheid, wijsheid en vrede vinden. Je zult begrijpen dat niets voor altijd duurt, niet pijn, niet vreugde. Je zult begrijpen dat vreugde niet kan bestaan zonder verdriet. Opluchting kan niet bestaan zonder pijn. Compassie kan niet bestaan zonder wreedheid. Moed kan niet bestaan zonder angst. Hoop kan niet bestaan zonder wanhoop. Wijsheid kan niet bestaan zonder lijden. Dankbaarheid kan niet bestaan zonder ontbering. Paradoxen zijn talrijk in dit leven. Leven is een oefening in het navigeren binnen hen.

Ik werd beroofd van mijn gezichtsvermogen. En toch veranderde die enkele ongelukkige fysieke toestand mij ten goede. In plaats van mij te laten verdrinken in zelfmedelijden, maakte het mij ambitieuzer. Het maakte mij vindingrijker. Het maakte mij slimmer. Het leerde mij om hulp te vragen, om mij niet te schamen voor mijn fysieke tekortkoming. Het dwong mij eerlijk te zijn tegenover mezelf en mijn beperkingen, en uiteindelijk tegenover anderen. Het leerde mij kracht en veerkracht.”