Leven in een hyperbool

Voordat nieuwsmedia bestonden waren er al fabeltjes, of was er dorpsnieuws, maar meestal waren onze rolmodellen en ervaringen gebaseerd op de realiteit.

Tegenwoordig het niet ongebruikelijk is om acht uur per dag omringd te zijn door media die worden gevoed door ‘grootste hits’ zoals ‘ergste’ overtreder, ‘laatste’ nieuws, ‘rijkste’ investeerder, ‘slechtste echtgenoot’, ‘grappigste’ regel van alle films ooit gemaakt etc. en beginnen we te denken dat alleen overdrijving ertoe doet.

‘Grootste hits’ zijn van nature ongebruikelijk. En als de media, die je in je opneemt, wordt geselecteerd uit een miljard mogelijke clips, wees dan niet verbaasd als je begint te geloven dat het ongewone normaal is.

Het is het niet.

(Vrije Seth Godin vertaling van zijn blog ‘Living in Hyperbole’)

PS Een hyperbool is de stijlfiguur van de overdrijving.

Een reden om een hyperbool te gebruiken kan zijn om bijvoorbeeld een emotie of een mening extra nadruk te geven. Maar ook variatie in schrijfstijl en humor kunnen redenen zijn om de hyperbool te gebruiken. Doorgaans wordt een hyperbool niet letterlijk genomen.

Voorbeelden van uitdrukkingen die hyperbolen zijn:

  • Ze weende een zee van tranen.
  • De regen viel met bakken uit de lucht.
  • Ik heb een eeuw staan wachten.
  • Ik ben in een seconde terug.
  • Ik heb me doodgelachen.
  • Ik sterf van de honger.

Eén antwoord op “Leven in een hyperbool”

  1. Als je dit principe snapt, dan wordt het nieuws heel vermakelijk! En uiteindelijk ook ongeloofwaardig. Met reclame is dat natuurlijk nog een factor 10 erger. Als ik fris in mijn hoofd ben, kan ik er wel mee overweg, maar vaak is die overdrijving vooral irritant en gaat tv/radio uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *