Mijn naam is Dianne Bos en ik werk als HR-directeur bij The Hup, een holding waar verschillende bedrijven onder vallen. Zoals Solid Professionals, gespecialiseerd in detachering en consultancy voor de financiële sector op het gebied van finance, risk, data & development.

Het is een ontzettend leuk bedrijf, waar we ook aandacht hebben voor ontspanning en inspiratie. Elke derde donderdag van de maand organiseren we iets leuks; dat kan een barbecue zijn, maar ook een inspirerende sessie. 

Eén van onze partners wees me op de website van de Vrije Denkers en ik wist gelijk dat zij perfect zouden zijn voor zo’n donderdagavond. Ik heb dus contact gezocht en tijdens het kennismakingsgesprek vertelden ze mij over ‘waardebepaling achteraf’. Ze vertelden dat ze een bandbreedte meegeven, en dat ik als opdrachtgever achteraf mag bepalen hoeveel de sessie waard is geweest voor ons. Dat vond ik een hele bijzondere manier van denken! En ook heel fijn; het gaf mij het gevoel dat ze vól zouden gaan voor zo’n sessie, want als je het maximale uit jezelf haalt is de kans op maximale waardering het grootst. Ik vond het ook een interessante gedachte, waardering achteraf. Want hoe bepaal je dat, waar let je op? 

Ze hebben afgelopen oktober bij ons de workshop ‘Doen is de beste manier van denken’ gegeven. We waren met zo’n veertig man en iedereen was enthousiast. Nu nog hoor ik regelmatig collega’s die stukjes uit de workshop aanhalen in werksituaties. En aan het einde van de sessie gaven Arthur en Patrick aan dat wie de presentatie wilde, of nog vragen had, altijd naar hen mocht mailen. Meer dan de helft van de aanwezigen heeft dat ook gedaan, wat voor ons een enorme betrokkenheid toont. 

Een paar dagen later hadden we de evaluatie en heb ik goed nagedacht over de waardering. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, dus vanuit de financiële mens, waar ik regelmatig ook mee te maken heb, is het bijna vanzelfsprekend om dan enkele euro’s ‘af te trekken’ en dat gemakkelijk te kunnen rechtvaardigen. Maar wanneer je echt kijkt naar wat de sessie bij ons persoonlijk en inhoudelijk heeft gedaan en wat ik het vanuit dat oogpunt waard vond, was er eigenlijk geen twijfel en mochten ze het maximale van de bandbreedte factureren.

De meerwaarde lag ook niet alléén in de workshop zelf, maar vooral ook in het proces. Doordat je goed start en ook goed eindigt, met een oprechte en respectvolle evaluatie, breek je iets open in het gesprek. Zo vaak horen wij nooit meer van iemand na een sessie na betaling – dit was een verademing. Een goed gesprek als onderdeel van een sessie, dat is toch ook al veel waard.