‘In vrijheid kunnen leren heeft mijn zoontje gelukkig gemaakt’

Mijn naam is André Le Cat en ik ben ondernemer en vader van een prachtige knul van nu negen jaar. Op zijn 4e ging hij naar school, zoals alle kinderen van zijn leeftijd, maar hij werd er doodongelukkig. Via via kwam ik in aanraking met het concept ‘democratische school’, waar de verantwoordelijkheid voor het leren veel meer bij het kind zelf wordt neergelegd. Mijn zoontje maakt zijn eigen studieplan en formuleert zijn eigen leerdoelen – in zijn eigen tijd en in volledige vrijheid. Binnen enkele jaren tijd heb ik hem weer helemaal op zien bloeien en dat heeft mij enorm geraakt. Ik gun dit alle kinderen!

Enige tijd terug zag ik het filmpje van Arthur en Patrick: ‘Doen is de beste manier van denken’. Hiermee viel voor mij alles op z’n plek: een betere verbeelding van democratisch onderwijs had ik nog niet eerder zo gezien. Daarom laat ik graag en veel dit filmpje zien als mensen meer willen weten. Samen met de investeerder van de democratische school van mijn zoontje Lumiar ben ik bezig om te onderzoeken hoe we nog meer van dit soort vernieuwende scholen kunnen openen. We denken zelfs al nog verder vooruit en willen in de toekomst ook graag democratische middelbare scholen openen. De financiering van het geheel is nog wel een zoektocht: er is geen steun vanuit het rijk, maar ‘onze’ school is wel financieel gezond door een innovatieve constructie waarbij de naastgelegen BSO bijdraagt aan de democratische school. 

Het filmpje van de Vrije Denkers gaat over meer dan alleen kinderen en onderwijs; het gaat ook over hoe een school je voorbereid op een functie, op het werk later. En daar zie ik ook verschuivingen plaatsvinden; in deze tijd is hoe je dingen doet (talent en vaardigheden) belangrijker dan dat wat je weet (kennis); steeds meer mensen worden aangenomen op hun competenties. Waarom zou je dat niet al op een basisschool veel meer ontginnen en tot bloei laten komen? Zo bereid je kinderen echt goed voor op de maatschappij en hun rol daarin. In enkele minuten raken de Vrije Denkers met hun video de kern van waar ik voor sta en waar ik voor wil gaan. Ik hoop ook echt met ze samen te kunnen werken om dit voor heel Nederland bereikbaar te maken.

Eén antwoord op “‘In vrijheid kunnen leren heeft mijn zoontje gelukkig gemaakt’”

  1. Er zijn erg veel denkers in het onderwijs die alweer verdwenen zijn, Dat wil niet zeggen dat hun gedachtengoed waardeloos is. Wat opvalt is dat veel mensen het verleden als afgedaan of ouderwets beschouwen terwij het verleden regelmatig weer terug komt en het leerproces weer opnieuw begint. Dat kun je zonde vinden of je kunt het zien als een gevolg van het leven. Er zijn ook nog moderne denkers die het oude hebben onderzocht en its nieuwe hebben toegevoegd. In dat geval zou ik Roger Schank willen aanvbevelen die ik al heel lang persoonlijk ken. Ik ontmoette hem omdat ik een opdrcht kreeg om het een plan te maken om het Nederlands Onderwijs te vernieuwen. Dt plan is er gekomen maar de tegenwerking van de gevestige orde had ik nooit ingeschat. Nu ben ik bijna 70 en er is nog steeds helemaal niiets gebeurd behalve dat ouders soms wakker worden en een nieuwe school oprichten die natuurlijk weer in prolemen gaat komen die anderen al lang hebben meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *