‘Er klopt iets niet aan jou!’

Die opmerking kreeg ik 15 jaar geleden te horen van een collega toen ik nog in loondienst werkte bij een groot IT-bedrijf.

En als iemand zoiets tegen je zegt, dan ben ik  gelijk geïnteresseerd. Wat klopt er dan niet? En als het antwoord dan is ‘Omdat iedereen jou aardig vindt’, dan ben ik helemaal getriggerd. Ik dacht aanvankelijk dat het wel een goede ‘eigenschap’ was, maar na zijn toelichting dacht ik daar anders over.

Zijn denklijn was dat als iedereen je aardig vindt, je niet echt ergens voor gaat. Want als je écht ergens voor gaat, dan verdeelt je netwerk zich automatisch in een groep mensen die met je meegaan, en een groep die je niet langer wil of kan volgen.

Die opmerking ‘Er klopt iets niet aan jou!’ staat mij nog elke dag bij. En ik denk dat die collega gelijk had.

En wij merken het ook in onze workshops en inspiratiesessies. Waar we voorheen de neiging hadden om onze boodschap bij voorbaat te nuanceren, omdat overal wel een tegenargument voor te vinden is, merken we nu dat juist als we meer stelling nemen er veel meer energie loskomt. In de discussie komt de nuance vanzelf.

De neiging om door iedereen aardig gevonden te worden is een hele natuurlijke. Vanuit onze geschiedenis, teruggaand naar de prehistorie maar ook nog tot ver in de 19e eeuw, was het zelf een puur overlevingsmechanisme. Je had je “tribe” en als je daar verstoten werd dan waren je overlevingskansen nihil. Vandaag de dag is dat niet meer nodig: we hebben immers een “global tribe” waar je je met iedereen kunt verbinden die voor hetzelfde gaat als jij.

Dus als je hoort “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” negeer dat vooral en “wees jezelf en als dat toevallig ‘gek’ is dan is dat prima!”.

Sterker nog, wij denken dat diversiteit in deze tijd van groot belang is. Een specialisatie, liefst in iets waar je goed in bent, levert vernieuwing en verandering. En de verbinding die je maakt met je specialisatie-tribe, haalt het meeste uit je talent. En met de verbinding aan andere specialisaties kun je alle problemen in de wereld aan.

Dus wees jezelf: er zijn al zo veel anderen!
(Loesje)

(Met bijzonder dank aan Jurgen Hoogeveen die mij dat inzicht zo’n 15 jaar geleden heeft gegeven)

4 antwoorden op “‘Er klopt iets niet aan jou!’”

  1. ……wie bepaalt of er ‘iets niet aan je klopt’…..
    Mmmmmm?…toch enigszins merkwaardig, deze uitspraak…..
    ….of denk ik nu teveel ??

    1. Hoi Ingrid, natuurlijk bepaal je dat zelf , dat klopt ;-). Maar het is wel mijn ervaring ondertussen dat hoe uitgesprokener je bent hoe meer er zich mensen aan je binden of zich van je afkeren. De natuurlijke neiging om dan te nuanceren om iedereen ‘in je kamp’ te krijgen / er voor iedereen en ieder standpunt te zijn, zorgt ervoor dat de energie uit de stellingname loopt en daarmee de discussie minder scherp gevoerd wordt. Ik moet zeggen dat ik me minder onprettig voel met deze kennis en dus meer stelling durf te nemen. Wetende dat ik soms mensen tegen me in het harnas jaag. Het zij zo ;-). De nuance kan altijd achteraf plaatsvinden, maar dat al in een presentatie/sessie te doen is zonde van de mogelijkheid iets bijzonders neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *